tiistai 20. joulukuuta 2011

Italian koulussa ei laiskotella

Nyt kun lapset ovat käyneet italialaista koulua neljä kuukautta, on minulle selvinnyt monta asiaa.
Esimerkiksi  miksi lapset tekevät niin paljon läksyjä, ei nyt Lillin luokalla, mutta Rasmuksen ja Juliuksen. Syynä tähän on se, että kokeista ei ilmoiteta etukäteen. Tulet aamulla kouluun, ja kas vain toteat, että tänään on maantiedon koe, joka ratkaisee numerosi joulutodistukseen. Kun kerroimme Suomen koulusta, jossa opettaja kiltisti ilmoittaa vähintään viikkoa etukäteen kokeesta ja koealueesta, meille naurettiin " sehän on aivan liian helppoa"!

Lisäksi koulupäivät ovat todella pitkiä. Rasmuksella ja Lillillä on kolmena päivänä viikossa 7,5 tuntia ja kahtena 5 tuntia. Välitunteja on paljon vähemmän kuin Suomessa. Aamulla painetaan kaksi tuntia putkeen, ennen kuin on ensimmäinen tauko. Pitkinä päivinä on sentään suhteellisen pitkä ruokatunti. Näiden päivien päälle tulevat vielä läksyt, joita jopa Lillillä on ollut suhteellisen paljon.

Lilli käy ensimmäistä luokkaa, jonka päätarkoitus on, että lapset oppivat mahdollisimman nopeasti lukemaan. (Lilli kävisi siis Suomessa vielä esikoulua). Luoja kiitos Lilli tavasi ensimmäiset tavunsa ja sanansa noin kuukausi sitten ja minä sain opettajan pois niskastani. Siihen asti päivittäinen tervehdys oli ollut, että Lillin pitäisi harjoitella kotona enemmän.

Lapsillemme Suomalainen koulu tuntuu varmaan tämän myllytyksen jälkeen lastenleikiltä!

Yritimme analysoida Italian ja Suomen koulusysteemin eroja italianopettajani kanssa, jolla on kaksi lasta. Hänen mielestään Italian koulu on hyvin teoreettinen ja kaikista asioista pyritään opettelemaan "kaikki mahdollinen". Koulukirjatkin ovat niin jumalattoman paksuja, että suomalainen oppilas jo pyörtyisi sellaisen nähdessään.
Koulu alkaa aina kahdeksalta, monet koulut toimivat vielä kuutena päivänä viikossa.
Ei voi siis pohjois-italialaisia ainakaan laiskoiksi syyttää. Kuutena päivänä kahdeksaksi töihin tai kouluun ja sunnuntaina kahdeksaksi aamumessuun.

Mutta torstainana alkaa joululoma, joten reilut kaksi viikkoa ihanaa laiskuutta, hiihtämistä ja syöpöttelyä edessäpäin!

Tässä vielä muutama kuva ala-asteen joulujuhlasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti