maanantai 26. marraskuuta 2018

Talvi tekee tuloaan

(kirjoitettu marraskuun alussa)

Aamuisin kello soi aina seitsemàltà. Jokaikinen arkiaamu, sillà koulu ei poikkeusaamuja tunne, tunnit alkavat sàànnònmukaisesti 8:15. 
Asumme maaseudulla, joten katulamput eivàt suo aamuihimme lempeàà valoaan. On todella pimeàà. Kesàaika tosin helpotti aamujamme, sillà nyt seitsemàltà alkaa jo hieman sarastaa. 
Sataa, sataa ropisee. Sadetta on todellakin riittànyt. Sade ei ole jatkuvaa, mutta sàànnòllistà. Yritàn iloita siità, ettà sade tulee vuorille lumena, ja voin kaivaa sukseni esille hyvissà ajoin ennen joulua. 
Pikkuinen koiramme, Nalle, inhoaa sadetta. Se ei halua mennà ulos sateella. Aamulla se kaivautuu syvemmàlle sànkyymme kuulleessaan sateen àànen, eikà suostu nousemaan. Vain pieni kuonon pàà pilkottaa tàkkien lomasta. Minun tàytyy kirjaimellisesti kantaa Nalle sadan metrin pààhàn talosta, jotta saan sen pakolliselle aamupissalle. 
Sateen lisàksi turisteja on edelleen riittànyt. Alban tryffelimessut jatkuvat marraskuu 20. pàivààn saakka, ja gourmet-ihmisià pyòrii toreilla ja turuilla vielà yllàttàvàn paljon. Ravintoloihin pitàà edelleen tehdà pòytàvaraus ja viinmaisteluihinkin ajan saaminen voi olla kiven takana. Mutta kausi loppuu marraskuussa. Joten mielenkiinnolla odotan millaista kylàllàmme on joulukuun alussa, kun turistit ovat poistuneet. 
Joulu tuntuu kaukaiselta, mutta eilen nàin Albassa jo joulukaupan, ja paikallinen leipàkauppamme oli siirtynyt jouluaikaan ihanine koristeineen. 
Ruska on parhaimmillaan. Mutta aivan kuten Suomessakin vàrikyllàisyys kàrsii sateisista ja harmaista pàivistà. Auringon valossa vàrit suorastaan hyppààvàt silmille. Erityisesti minua viehàttàà se, ettà viereisten viinipalstojen vàrit voivat olla aivan erilaisia. Ja nàin viinitarhat  nàyttàvàt aurinkoisina pàivinà iloisilta tilkkutàkeiltà ja koko maisema kuin  suoraan satukirjasta leikatulta. 



Harmi, ettà sade tekee maaston mahdottomaksi kàvellà. Koska maa on savea, siità tulee upottavaa kastuessaan. Sellaisia kenkià ei olekaan (ehkà lumikengàt toimisivat) jotka pitàisivàt 65 kiloisen naisihmisen pinnalla. Kàvelylenkit pitàà siis toistaiseksi suunnata pikkuteille. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti