tiistai 20. joulukuuta 2011
Italian koulussa ei laiskotella
Esimerkiksi miksi lapset tekevät niin paljon läksyjä, ei nyt Lillin luokalla, mutta Rasmuksen ja Juliuksen. Syynä tähän on se, että kokeista ei ilmoiteta etukäteen. Tulet aamulla kouluun, ja kas vain toteat, että tänään on maantiedon koe, joka ratkaisee numerosi joulutodistukseen. Kun kerroimme Suomen koulusta, jossa opettaja kiltisti ilmoittaa vähintään viikkoa etukäteen kokeesta ja koealueesta, meille naurettiin " sehän on aivan liian helppoa"!
Lisäksi koulupäivät ovat todella pitkiä. Rasmuksella ja Lillillä on kolmena päivänä viikossa 7,5 tuntia ja kahtena 5 tuntia. Välitunteja on paljon vähemmän kuin Suomessa. Aamulla painetaan kaksi tuntia putkeen, ennen kuin on ensimmäinen tauko. Pitkinä päivinä on sentään suhteellisen pitkä ruokatunti. Näiden päivien päälle tulevat vielä läksyt, joita jopa Lillillä on ollut suhteellisen paljon.
Lilli käy ensimmäistä luokkaa, jonka päätarkoitus on, että lapset oppivat mahdollisimman nopeasti lukemaan. (Lilli kävisi siis Suomessa vielä esikoulua). Luoja kiitos Lilli tavasi ensimmäiset tavunsa ja sanansa noin kuukausi sitten ja minä sain opettajan pois niskastani. Siihen asti päivittäinen tervehdys oli ollut, että Lillin pitäisi harjoitella kotona enemmän.
Lapsillemme Suomalainen koulu tuntuu varmaan tämän myllytyksen jälkeen lastenleikiltä!
Yritimme analysoida Italian ja Suomen koulusysteemin eroja italianopettajani kanssa, jolla on kaksi lasta. Hänen mielestään Italian koulu on hyvin teoreettinen ja kaikista asioista pyritään opettelemaan "kaikki mahdollinen". Koulukirjatkin ovat niin jumalattoman paksuja, että suomalainen oppilas jo pyörtyisi sellaisen nähdessään.
Koulu alkaa aina kahdeksalta, monet koulut toimivat vielä kuutena päivänä viikossa.
Ei voi siis pohjois-italialaisia ainakaan laiskoiksi syyttää. Kuutena päivänä kahdeksaksi töihin tai kouluun ja sunnuntaina kahdeksaksi aamumessuun.
Mutta torstainana alkaa joululoma, joten reilut kaksi viikkoa ihanaa laiskuutta, hiihtämistä ja syöpöttelyä edessäpäin!
Tässä vielä muutama kuva ala-asteen joulujuhlasta.
tiistai 13. joulukuuta 2011
Apua, joudummeko kirkonkiroukseen?
maanantai 21. marraskuuta 2011
Kauden avajaiset
Luntakin on rinteille tykitetty sen verran, että lapset saivat vuoden ensimmäisen lumisodan aikaiseki. Muuten rinteet olivat vielä lumettomat, tarkoitus on kai saada ne auki jouluksi. Talvi on täälläkin myöhässä.
Väkeä oli pilvin pimein, mutta onnistuimme kaappaamaan kuitenkin yhden rinneravintolan terassilta pöydän itsellemme. Gourmetelämyksiä ei tosin saanut, listalla oli ranskalaisia perunoita, lihapataa ja jälkiruoaksi juustoa. Aurinko porotti kuumasti ja nautimme kauniista sunnuntaipäivästä viiniä siemaillen ja italialaisia tarkkaillen. Kaikki vetivät perinteseen tapaan pienet sunnuntai-iltapäivä hönöt viinillä ja poisuivat ravintolasta iloisesti hymyillen ja höpötellen. Sunnuntai on ehdottomasti paras päivä Italiassa!
Lähirinteemme on Barziossa sijaitseva Piani di Bobbio. Se on ihan hyvä pieni hiihtokeskus. Siellä on jopa 4 mustaa rinnettäkin. Meiltä ajaa hissin ala-asemalle 10m minuuttia.
lauantai 19. marraskuuta 2011
Mammojen pizzailta
"Käyhän ilman kuittia"
keskiviikko 9. marraskuuta 2011
Syyslomalla Veronassa
Hotellimme oli aivan Verona areenan läheisyydessä. Hintakin oli kohtuullinen, mutta kuulemma ainakin tuplaantuu ooperajuhlien aikaan. Sää oli aurinkoinen ja päivällä lämmin. Ihanaa, vaikka toisaalta talvi saisi alkaa tulla, jotta päästäisiin jouluna hiihtämään.
tiistai 8. marraskuuta 2011
Anestesialääkärin vastaanotolla
lauantai 5. marraskuuta 2011
Italian kielioppi
(minä, sinä hän, me, te, he)
Futuuri. Saró, sarai, sará, saremo, sarete, saranno
Konditionaali; sarei, saresti, sarebbe, saremmo, sareste, sarebbero
sunnuntai 23. lokakuuta 2011
Leccon ranta ja vanhakaupunki
Syysaamu
keskiviikko 19. lokakuuta 2011
Petterin näkemyksiä italiasta 1: Italian työkulttuuri
maanantai 10. lokakuuta 2011
Harrastukset
Itse pelaan tennistä niin paljon kuin ennätän. Alun vaikeuksien jälkeen olen löytänyt tenniskavereita ja hyvän valmentajan. Saan aina samalla tunnin liikuntaa + italianharjoitusta, kun juttelen tenniskavereitteni kanssa. Klubin valmentaja on ollut ihanan auttavainen. Hän on järjestellyt minulle treffejä sopivien kotirouvien kanssa, jotka ovat siis myös vapaita aamuisin. Iltaisin tai lounasaikaan kukaan ei kentälle ennätä. Miehet tulevat kotiin lounaalle, joten viimeistään 12.00 naiset ryysäävät kotiin laittamaan ruokaa. Ja iltaisin on tietysti lasten läksyt ja harrastukset, ihan niin kuin missä tahansa.
Potilaselämää
Rasmus sairaalassa toipumassa nukutuksesta ja alhalla Rasmus viikon jälkeen operaatiosta.
maanantai 3. lokakuuta 2011
Lasketaan yhdessä
Onneksi matematiikkaneromme saapui paikalle, Petteri katsoi kirjoja hetken ja totesi, että kysessä on joukko-oppi.
Joukko-opin opetus on lopetettu Suomessa vuonna -83. Italiaksi se on Systema degli insieme. Ja koska insieme tarkoittaa yhdessä, niin Julius on koulussa miettinyt kolmisen viikkoa, että miksi helvetissä opettaja puhuu koko ajan siitä, että lasketaan taas yhdessä.
Asia selvisi, ja Julle kertoi opettajalleen,että emme ole enää kahtenkymmeneenotietee vuoteen laskeneet näin. Nyt hän saa tukiopettusta joukko-opin ihmeisiin. Äitikin voisi osallistua., koska Petterin mukaan joukko-oppi on perusteet tilastotieteeseen, jonka muistan olevan yksi kompastukiveni yliopisto-opinnoissa.
torstai 22. syyskuuta 2011
Englantia italialaisittain
sunnuntai 18. syyskuuta 2011
Syysmyrskyjä ja italian opiskelua
perjantai 16. syyskuuta 2011
Italialainen koulu
Ensimmäinen kouluviikko on kulunut lähinnä tarvikkeiden hankinnassa. Epäilen, että lapsemme ovat ihka ensimmäiset ulkomaalaiset tässä koulussa. Sillä vaikka kaikki ovat todella ystävällisiä ja varautuneet siihen, että meille pitää antaa tietoa myös englanniksi, niin joitain aukkoja on. Esimerkiksi koulutarvikelistoja emme saaneet etukäteen, joten kun ryysäsimme kauppoihin, vihkohyllyistä oli viety jo parhaat päältä. Lisäksi kukaan ei kertonut meille, että juuri tämän koulun koulupukua myy erään oppilaan äiti purjehdusvaateliikkeessään. Olimme kulkeneet kyseisen liikkeen ohi, kun helteisenä iltapäivänä, rättiväsyneinä, kolusimme Rasmuksen kanssa Leccon vaateliikkeitä etsiessämme hänelle koulupusakkaa.
sunnuntai 11. syyskuuta 2011
Loma Liguriassa
Toiveikkaana ajatuksenani, kun olin tilannut matkan, oli viettää viikko uima-altaalla tehden tuttavuutta italialaisten lasten kanssa. Vähän kielitaitoa harjoitellen ennen koulun alkua.
Mutta miten kävikään, hotellimme oli täynnä saksalaisia eläkeläisiä ja venäläisiä lapsiperheitä.
Paikka oli kuitenkin kaunis ja hotellimme oli aivan kahden rannan välissä, käytännössä hiekkarannalle oli matkaa kymmenisen metriä. Ilma oli syyskuun alussa puolipilvinen, päivisin noin +30 astetta. Uima-altaallekin pääsimme, joten sinänsä loma vastasi tarkoitustaan.
Hotelli oli vanha perhehotelli (kuten täällä näköjään suurinosa hotelleista on). Sitä vetivät veljekset, jotka pyörivät kyllä aamusta iltaan paikan päällä, mutta koskaan emme nähneet heidän tekevän itseasiassa töitä. Lounaalla ja päivällisellä koko omistajasuku lapsineen kokoontui ravintolan nurkkaan nauttimaan aterioitaan ja viinejään.
Hotelli kaipasi kipeästi uudistuksia, mutta voi vain kuvitella, että vanha patruuna, joka edelleen köpötteli ympäriinsä, ei antanut poikiensa niitä tehdä. Hyvänä esimerkkinä hotellin kuntosali, jota mainostettiin hienosti Fitness centerinä. Menin suurin odotuksin ensimmäisenä aamuna treenaamaan.
Salilla oli kaksi monitoimilaitetta, joista vain toinen toimi hädintuskin, kaksi kuntopyörää, joista toisella saattoi juuri ja juuri ja ajaa, hiihtolaite, joka ei toiminut ja steppperi, joka oli ruostunut kiinni. Onneksi sieltä myös löytyi kaksi toimivaa juoksumattoa sekä käsipainoja, joten hieman lomaliikuntaa siellä kuitenkin sai. Huvittavinta kaikessa oli se, että joka aamu klo 9 hotellissa kuulutettiin kolmella kielellä, "hyvät asiakkaat, fitnes centerimme on auki". Voin siis kyllä kertoa hotellimme nimen Hotel Due Mari, mutta en voi sitä kyllä kenellekkään suositella!
Viimeisenä iltana rantakadulla ravintolaa etsimässä.
Italian roskasysteemi osa 2
Kahteen eriväriseen pussiin lajitellaan kaikki muuta roskat, paitsi bio. Lilat pussit haetaan kerran viikossa. Läpinäkyvät kolme kertaa viikossa.
Mutta tankattuani sanakirjan kanssa moneen kertaan ohjeet mitä mihinkin pussiin laitetaan, olen ymmärtänyt tämän: lilaan pussiin laitetaan lähes kaikki jäte, mitä keittiössä muodostuu ja läpinäkyvään sitten loput. Miksi se pussi, joka täyttyy päivässä, noudetaan vain kerran viikossa ja se pussi, johon ei tule juuri mitään, noudetaan kolme kertaa viikossa, on minulle suuri arvoitus.
Käytännössä (tutkimalla naapureiden roskapusseja) olen huomannut, että ihmiset heittävät läpinäkyvään pussiin lilan pussiin kuuluvat jätteet. Tietenkin, jotta eivät joutuisi pyörittelemään jätepusseja nurkissaan viikon ajan.
Kunhan tässä opin enemmän italiaa, aion mennä kunnan yhteen jäteneuvontapisteeseen (pisteitä on kolme, ja kaikissa niissä istuu pari jeppeä juttelemassa keskenään) keskustelemaan tästä logiikan puutteesta!
tiistai 30. elokuuta 2011
Suomalaiset ja italialaiset teini-ikäisen vanhemmat
Innamorati = rakastuneet
torstai 25. elokuuta 2011
Kuinka monta putkimiestä tarvitaan...
Kuinka monta putkimiestä tarvitaan korjaamaan rikkinäinen käsienpesualtaan tulppa?
Mainitsen asiasta vuokraemännälle. Tulppa jää paikoilleen ja lisäksi bideen hana vuotaa. Sanon, että ei mitään kiirettä, jos jossain vaiheessa joku voisi tulla tsekkaamaan.
Samana aamuna paikalle saapuu neljä isoa raavasta italialaista miestä. He valloittavat kylpyhuoneemme ja minä päätän poistua kauppaan ostoksille.
Kun tulen kaupasta miehet ovat poistuneet, mutta kylpyhuoneen lattia on täynnä työkaluja. Oletan, että lounas- ja siesta-aika on alkanut.
Lähden taas asioilleni, ja kun palaan illalla - tadaa- kaikki on kunnossa.
Vastaus on sis neljä, ja työhön kuluu yksi päivä.
Ensimmäinen italialainen kyläily
Saamme suureksi hämmästykseksemme kutsun juhliin. Kielikoulumme respatyttö välittää kutsun meille italiaksi, joten emme ole ihan varmoja mihin meidät on kutsuttu, mutta Petterin raahaamina (muut olimme hieman epäileviä) saavumme paikalle illalla 19.30.
Kutsu on kielikoulumme yläpuolella asuvalta naiselta. Hän on nähnyt Rasmuksen ja Lillin leikkivän pihalla ja on ajatellut, että olisipa mukavaa kutsua famiglia Finlandese kylään! Hänen siskonsa perhe Kanadasta on juhlan aihe, sillä he ovat lähdössä lapsineen takaisin Kanadaan seuraavana päivänä. Paikalle on kutsuttu ystäviä ja sukulaisia ja meidät!
Onneksi kaikki puhuvat englantia, joten emme joudu sentään pärjäämään italialla vaan saamme solkata italian ja englannin sekoitusta. Petteri keskittyy juttelemaan kanadalaisen pastorin kanssa ja minä huomaan päätyneeni keskustelemaan 25-vuotiaiden italialaisten insinööriopiskelijoiden kanssa. (huom. poikien) Mikäpäs siinä.
Syömme ja juttelemme, ihmisiä tulee ja menee, kaikki puhuvat paljon ja kovaa. Noin kymmenen maissa lähdemme kävelemään järvelle päin tarkoituksena mennä rannalle soittamaan ja laulamaan.
Loppuillan istumme rantaportailla ja laulamme yhteislauluja; amerikkalaisia ja italialaisia. Kaikki ovat todella hyviä laulajia, olemme selvästi päätyneet musiikki-ihmisten seuraan. Minä yritän piipittää hiljaa taustalla, ettei kukaan vaan kuulisi epävireistä ääntäni.
Viimein kiitämme ja lähdemme viemään Lilliä nukkumaan, sillä seuraavana aamuna pitää jälleen herätä kielikouluun. Autossa mietimme vielä yhdessä, miten joku on niin vieraanvarainen, että kutsuu täysin vieraan perheen kylään, ihan vain utelialaisuudesta tai ystävällisyyttään.
Kuvia
Tässä oikealla on siis kirkko, josta olen moneen kertaan maininnut. Se on todella vieressä, aamuisin seitsemältä nunnat kiirehtivät sinne aamuhartauteen ja lauluharjoituksiin.
Järvi ja vuoret:
Kuva Leccosta ylhäältä päin. Funivia (gabiini) lähtee 5 minuutin automatkan päästä talostamme Piani D´Ernalle, josta kuva on. Vuoret nousevat Leccon kohdalla noin 1700 metriin.
Tässä ylhäältä kuva toiselle puolelle päin vuoristoa. Piani D `Ernalle tulevat leccolaiset perheet myös viettämään päivää, sillä ilma on viileämpää, ja siellä on ihanan rauhallista. Lisäksi ylhäällä on lasten seikkailupuisto, ravintoloita ja mutama leikkipuisto.
lauantai 20. elokuuta 2011
Italiassa kierrätetään
Italian roskasysteemin opetteleminen on vaativaa. Periaatteessa roskat jätetään kadulle, josta roska-auto ne noutaa. Kunnan sivuilla mainitaan tarkasti ajat, jolloin roskapussin saa ovenpieleen jättää: ilta yhdeksästä aamukuuteen. Mutta jokaisella kadulla on omat noutopäivänsä jokaiselle eriväriselle pussille.
Oman katusi ajat saat tietää kunnantoimistosta, joka on auki 8-13.00. Tai sitten soittamalla, (ei aivan onnistu puutteellisella italialla) Käytännössä ihmiset heittävät pussit kadun varteen monta päivää etukäteen, jos ovat esim. lähdössä matkoillle. Tämän takia katujen varsilla on AINA roskasäkkejä. Ymmärrän hyvin Sisilian jäteongelmaa lakkojen aikana, katumme pursuilisi säkkejä, jos roskakuskit olisivat yhdenkin viikon lakossa.
Meillä on kolme pussia, joihin eri roskat laitetaan. Yksi on bio, mutta kahden muun sisällöt ovat minulle edelleen hieman epäselviä. Toiseen laitetaan joitain muoviasioita, toiseen toisenlaisia! Olen yrittänyt lähestyä jäteongelmaa vakoilemalla naapureita. Aamuisin kuuden seitsemän aikaan käyn ensiksikin kurkkimassa kadulla, onko sinne jätetty ylipäätään mitään pusseja. Toiseksi kurkin pussien sisältöä. Saan varmaan pian epämääräisen roskisdyykkarin maineen pikkukadullamme.
keskiviikko 17. elokuuta 2011
kielikurssi_elokuu
Olemme kielikurssilla kolme tuntia aamuisin. Ryhmässämme on minun, Juliuksen ja Petterin lisäksi kaksi saksalaista eläkeläistä. Opettajamme Paola puhuu meille vain italiaa. Kurssi on hauska, sillä olemme kaikki sillä tasolla, että luulemme osaavamme sanoa jotain, mutta kun muodostamme mielestämme täydellisiä lauseita, niin opettajamme katsoo meitä ja huokailee syvään. Lisäksi kuulemme kaiken aikaa Rassen ja Lillin ylihauskan kurssin ääniä. Siellä lauletaaan, tanssitaan, piirretään ... Välillä tuntuu, että me kaikki olisimme mielummin sillä kurssilla :)
Tänään oli jälleen oli + 35 lämmintä. Sorruimme illalla Petterin kanssa, ja raahauduimme läheiselle terasille olusilla. Mitä muuta voi tehdä tuollaisessa kuumuudessa?
Ravintola oli yksi ainoista aukiolevista lähistöllämme tällä hetkellä koska on lomakuukaisi. Mutta terassi täyttyi lapsiperheistä, jotka ilmeisesti kokivat, että on yksinkertaisempaa tulla terasille syömään 7 euron spagettiannoksia kuin kokata itse tässä kuumuudessa! Kannatamme lämpimästi ajatusta.
Terassielämämme loppui kuitenkin lyhyeen, silla Rasse ja Julle odottivat kotona ruokaa ja kotitehtävätkin olivat tekemättä.
maanantai 15. elokuuta 2011
Elokuu
Elokuu 15 2011
Viikon verran olemme olleet italialaisia. Asemapaikknamme Lecco, 70 000 asukkaan kaupunki Lago di Comon kaakkoiskulmassa. Lecco ei ole turistikaupunki, toisin kuin enemman tunnettu kaupunki Como. Me asumme kaiken lisäksi kaupungin laidalla, aivan vuorten vieressa, kaupunginosan nimi on Acquate. Täälla olemme suuri ihmetyksen aihe, "suomalaisia Acquatessa!!!" Loistavaa meidän kannaltamme, sillä halusimme muuttaa keskelle tavallisia italialaisia, ja keskelle heidän tavalista arkeaan.
Tänään täälla on hiljaista, on pyhäpäivä ja kaikilla vapaata. Illalla pelkasin, etta jospa kirkko pyhäpäivän kunniaksi soittaa extrapaljon kelloja. Mutta aamu alkoi aivan normaalisti. Puoli kahdeksalta "heratys", silloin kelloja soitetaan niin pitkään ja niin kovaa, etta nukuminen on mahdotonta. Muuten soittelot ovat puolentunnin valein. Asumme aivan kirkon vieressa, joten tottumiseen menee kyllä aikaa. Alunperin veikkailinkin, etta asuntomme edullinen vuokra johtuu juuri tuosta kirkon läheisyydestä!
Aamuni alkavat silla nautinnolla, etta kipaisen lähikauppaan pitkin kapeita, vanhoja katuja. Alakertojen asunnoista kuuluu italialaisten perheiden aamupalakeskustelut tai kalkatukset. Täälla ei todellakaan mökötetä hiljaa oman lehden parissa, äänista päätellen kaikilla on paljon asiaa ja kaikki puhuvat yhteen ääneen. Lähistolläme on leipomo, makkarakauppa ja minimarket. Lisksi kaupungin paras Gelateria on taloamme vastapaata. Acquatesta löytyy myös kolme ravintolaa, kolme baaria ja kaksi b&b:ta. Puolen kilometrin päässä on myos uusi supermarket, joten saan hoidettua kävelemällä kaikki ruokaostokset.
Huomenna aloitamme koko perhe italian kielen kurssin. Se kestaa kolme viikkoa, sitten palkitsemme lapset lomalla Ligurian rannikolla ennen kuin koulu alkaa 12.9.
Toistaiseksi italian puhuminen on ollut helppoa, kunhan saa kakistetuksi jotain suustaan, niin italialaiset hoitavat loput. Sitten riittääkin, kun vain nyökyttelee, si, no, grazie mille! Mutta veikkaan, etta yksityisopettajamme on hieman vaativampi.